Subnavigatie

In Nederland hebben ruim 2,5 miljoen mensen moeite met basisvaardigheden (lezen, schrijven, rekenen en/of digitale vaardigheden). Dat is ongeveer 14% van alle mensen in Nederland, dus 1 op de 7 mensen!


Waarom is laaggeletterdheid een probleem?

Beperkte basisvaardigheden hebben invloed op iemands hele leven. Even snel opzoeken hoe laat de trein gaat is ingewikkeld of een DigiD aanvragen lukt niet zomaar. Wie een sollicitatiebrief kan schrijven, vindt makkelijker een baan en wie een bijsluiter kan lezen, loopt minder risico medicijnen verkeerd in te nemen. Het beheersen van de basisvaardigheden is een vereiste om goed te kunnen functioneren in onze samenleving, thuis en op het werk.

Voldoende kunnen lezen, schrijven en rekenen is ook een randvoorwaarde om een stabiele financiële situatie te kunnen krijgen en behouden. Zo valt ruim 50% van de onderzochte mensen bij de Kredietbank Nederland en Syncasso in de risicogroep voor laaggeletterdheid en hebben laaggeletterden drie keer vaker een uitkering dan niet laaggeletterden. De maatschappelijke kosten voor laaggeletterdheid bedragen jaarlijks 1,13 miljard euro.

Vergeleken met niet-laaggeletterden geldt dat laaggeletterden:

  • Meer moeite hebben met werk zoeken en vinden;
  • Vaker ziek zijn, minder gezond leven, meer gebruik maken van ziekenhuis en huisarts bezoeken;
  • Vaker afhankelijk zijn van een uitkering;
  • Vaker financiële problemen hebben / schuldhulpverlening nodig hebben.

Wat betekent laaggeletterdheid binnen jouw organisatie?

In onderstaande tabel is te zien in welke beroepen laaggeletterdheid het meest voorkomt. Door mensen met laaggeletterdheid binnen jouw organisatie passende hulp te bieden, ontstaat direct een positief effect. Denk aan minder kosten door: lager ziekteverzuim, minder loonbeslag, minder fouten op het werk en het sneller halen van certificaten. Maar denk ook aan meer tevreden medewerkers en klanten, meer inkomsten door hogere productiviteit en meer zelfvertrouwen, trots en plezier.  



Hoe kan je laaggeletterdheid herkennen?

Misschien heb je niet direct door of iemand moeite heeft met basisvaardigheden, omdat de meeste mensen zich schamen voor hun laaggeletterdheid en dit goed kunnen verbergen.

Herken je 1 of meer van de signalen hieronder? Dan is het goed om actie te ondernemen.



Wat kan je doen?

  1. Signaleren, herkennen & benoemen

    Voorbeeld vragen: Vind je dit formulier lastig om in te vullen? Hou je ervan om jouw kind voor te lezen? Hiervoor kan ook gebruik worden gemaakt van de Taalzelftest van Basismeters. Dit middel kan je ook inzetten om te kijken welke medewerkers binnen jouw organisatie extra ondersteuning hierin kunnen gebruiken.

  2. Normaliseren

    Voorbeeld: veel mensen schamen zich hiervoor, dit is niet nodig. Ruim 2,5 miljoen mensen in Nederland hebben hier moeite mee.

  3. Maak training hierin bespreekbaar

  4. Complimenteren / motiveren

    Ongevraagd advies kan weerstand oproepen. Vraag daarom wat de voordelen voor hem/haar zijn.
    Voorbeeld: Hoe zou je het vinden als je dit zelf zou kunnen? Wees positief en geef hoop.

  5. Motivatie uitvragen

  6. (Warm) doorverwijzen

Vind een specialist

Taalzelftest

Met de taalzelftest kun je op een makkelijke manier beoordelen hoe taalvaardig iemand is. Hoe kun je erachter komen of je moeder, broer, vriend of familielid moeite heeft met lezen of schrijven? Hoewel je enkele signalen kunt herkennen, ben je er niet helemaal zeker van. Nodig die persoon uit om deze test te doen, zodat je het zeker weet.