Een vers kopje thee

Een kopje thee, een merel die fluit… Alles kan een mens gelukkig maken. Maar hoe zit dat met geluk op het werk? Gelukkige medewerkers zijn bewezen gezonder, energieker, fitter, productiever, creatiever, innovatiever, enzovoorts. Alle reden dus om werkgeluk te optimaliseren. De workshop WerkGeluk van Duurzame Inzetbaarheid Noord bood volop handvatten voor ondernemers, leidinggevenden en HR-medewerkers om het geluk in hun organisaties een boost te geven.

De bijeenkomst vond plaats op 28 januari jl. bij ZorgpleinNoord in Groningen en werd geopend door directeur/bestuurder én gastvrouw Marieke Andrea. Een van haar missies is werkgeluk te integreren in haar organisatie. ‘Maar’, gaf zij ruiterlijk toe, ‘ikzelf heb ook niet altijd zin om naar werk te gaan.’ Die kwetsbare opstelling werd door ‘expert geluk en werkgeluk’ Guy van Liemt waarderend aangehaald. ‘Want in het gesprek met medewerkers over werkgeluk’, zo vertelde hij’, zal een kwetsbare opstelling van een leidinggevende meer eerlijke antwoorden opleveren.’  Uiteraard moeten werknemers zich ook veilig voelen in het uiten van hun gevoelens.

Bevlogenheid
Van Liemt weet dat 92% van de mensen vindt dat geluk op het werk hun geluk thuis beïnvloedt. Gebleken effecten van gelukgevoelens zijn een betere gezondheid, meer energie, grotere productiviteit, innovatiever en creatiever denken, etc. Ook bevlogenheid behoort daartoe. Helaas voelt slechts 14% van de Nederlanders zich bevlogen. Daar valt dus heel wat winst te

Wil je bevlogen werknemers? Neem
dan hun geluk echt serieus!

halen! Maar wel in combinatie met geluk, want ongelukkige bevlogen medewerkers kennen meer stress, zorgen, boosheid en somberheid. Van Liemt: ‘Wil je duurzaam bevlogen medewerkers in je organisatie, dan moet je dus hun geluk, ofwel levensvoldoening, echt serieus nemen!’

Knoppen
Gelukkig zijn er knoppen om aan te draaien, zoals het ‘Happy Organisation model’. Daarin zijn tal van factoren opgenomen als zingeving & impact, groei & ontwikkeling, waardering & erkenning, enz. In de daarop volgende businesscase nam Van Liemt de helft van de workshop-deelnemers mee, meer de diepte in. Naast meten en weten, benadrukte hij het belang van terugkoppeling en impactsessies. Geef teams autonomie, focus op maximaal 3 actiestappen, train de vaardigheden van leidinggevenden en investeer in verbinding binnen de organisatie en teams. Een ‘happy organisation’ is dan binnen handbereik.

LEF
Workshop-deelnemers met enige ervaring in werkgeluk volgden een sessie van Buro Waai. Alexandra Sfintesco en Mariska Wegink weten dat organisaties werkgeluk belangrijk vinden. Maar ze vinden het ook spannend om te beluisteren wat werknemers nodig hebben om ‘werkgelukkiger’ te worden.  Er is LEF nodig, in hoofdletters! En helaas wordt het onderwerp maar al te vaak topdown benaderd. Haal informatie van onderop, roepen de dames hun gehoor op, en sluit daar een juist programma op aan.

8.5
Tijdens het plenaire slot gaven veel deelnemers aan dat zij de workshop zeer inspirerend vonden. Het gaf stof tot denken en de geboden handvatten zijn nuttig. De workshop WerkGeluk is beoordeeld met een mooie 8.5. Dat stemt de organisatie zeer gelukkig.

Terug naar overzicht