Themabijeenkomst Duurzame Inzetbaarheid: Pure Noodzaak!
Op vrijdag 11 oktober stroomde de Statenzaal van het provinciehuis Groningen vol voor de themabijeenkomst over duurzame inzetbaarheid. Omdat we steeds meer zullen moeten doen met steeds minder mensen, is dit onderwerp nu belangrijker dan ooit. Want: hoe houd je medewerkers gezond en gemotiveerd? Het is pure noodzaak!
Het programma stond bomvol sprekers en diverse onderwerpen: in anderhalf uur kwamen negen sprekers aan het woord, met ieder hun eigen perspectief en expertise. Gedeputeerde Tjeerd van Dekken van de provincie Groningen mocht het spits afbijten en verwelkomde de deelnemers in de Statenzaal van het provinciehuis.
Focus op werkgevers
Daarna was het woord aan projectleider Duurzame Inzetbaarheid Noord, Geert van der Wal. Hij vertelde over de opzet van het project vanuit de provincie Drenthe, de doelen en de realisatie. De invalshoek is tot dusver altijd gericht op werkgevers; zij zijn immers cruciaal in deze aanpak. Dankzij o.a. de QuickScan kunnen werkgevers snel en gemakkelijk inzicht krijgen op duurzame inzetbaarheid binnen hun organisatie. En dankzij de publiek-private samenwerking met inmiddels bijna 60 Noordelijke specialisten, kunnen werkgevers ook makkelijk ondersteuning vinden bij het optimaliseren van hun beleid rondom duurzame inzetbaarheid.
Ouderen op de arbeidsmarkt
Prof. dr. Jouke van Dijk (Rijksuniversiteit Groningen) en Klaske Veth (Hanze) spraken in hun presentaties onder andere over de krapte in de arbeidsmarkt en de rol van ouderen hierin. De trend is namelijk dat ouderen steeds langer (vrijwillig) doorwerken en dus later met pensioen gaan. Dit zijn de zogeheten ‘bridge workers’ en zij vormen een steeds groter deel van de beroepsbevolking. Maar hoe verhoog je de duurzame inzetbaarheid van oudere medewerkers?
Allereerst moet er worden geluisterd naar de wensen en eisen van werknemers; wat willen en kunnen zij betekenen? En onder welke voorwaarden willen ze dat nog doen? De oudere beroepsbevolking is immens waardevol, want hier zit veel kennis en ervaring. Het is daarom belangrijk om te blijven investeren in deze groep – en dat geldt voor al je personeel!
Daarnaast is het hebben van een ‘purpose’, een meerwaarde, van groot belang. Draag ik nog iets bij? Is mijn werk belangrijk? Mensen hebben graag het gevoel dat ze iets kunnen toevoegen. Veth kaart hierbij de ‘growth mindset’ aan: “Je hebt de nare dingen nodig om ook de leuke dingen te ervaren én te groeien”. Daarnaast heeft ze ook een positief bericht voor die oudere generatie: “The best is yet to come – ook als je in die tweede of derde helft van je loopbaan zit”.
De presentaties werden gevolgd door een drietal pitches door at.groep, BVNG en Ankie Horjus. Zij kregen ieder enkele minuten de tijd om te vertellen over wat ze naar de bijeenkomst kwamen brengen en wat ze er wilden ophalen.
"Ondernemen is topsport"
Daarna was het tijd voor het laatste onderdeel van het programma: het panelgesprek met Richard van der Wal (FNV), Klaske Veth, prof. dr. Jouke van Dijk, Joyce Walstra (MKB Noord) en Geert van der Wal. Met als conclusie: we moeten samen aan de slag! Iedereen kan binnen hun eigen netwerk al een start maken. “Maar onderschat niet hoe ondernemen nu topsport is. We moeten duurzame inzetbaarheid naar de ondernemer brengen – daar zullen zij zich zelf niet in verdiepen,” vertelt Walstra. Daarnaast werd ook het belang van de B2B aanpak onderstreept; ondernemers kunnen veel van elkaar leren en leren ook het liefst van elkaar.
We blikken terug op een geslaagde, sfeervolle en inspirerende middag waar veel informatie is gedeeld en nieuwe connecties zijn ontstaan. Laten we, na deze mooie middag, samen ook écht aan de slag gaan!